Frikandel speciaal met friet recept

Niets roept de sfeer van een gezellige snackbaravond zo goed op als een klassieke frikandel speciaal met verse friet. Maar wist je dat je deze iconische snack helemaal zelf kunt maken? Met dit recept breng je de snackbar bij jou in de keuken! Van de perfect gekruide frikandellen tot de romige mayonaise en pittige curry: alles maak je met verse ingrediënten en een flinke dosis liefde. En natuurlijk mogen de krokante, goudbruine frieten niet ontbreken. Dus trek je keukenschort aan, zet je staafmixer en frituurpan klaar, en verras jezelf (en je tafelgenoten) met deze ultieme snack!

Frikandel speciaal met friet

Een heerlijk recept om zelfgemaakte frikandellen, frieten en de perfecte sauzen te maken. Combineer ambachtelijke technieken met klassieke smaken voor een ultieme snackbarervaring thuis!
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 4

Equipment

  • Keukenmachine
  • Frituurpan met olie
  • Keukenpapier
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Frikandel

  • 250 gram kipdijfilet
  • 150 gram spek
  • 35 gram paneermeel
  • 3 gram zout
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel witte peper
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 theelepel foelie
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 3 eetlepels ketjap
  • 50 ml water

Pocheervocht

  • 1 liter runderbouillon
  • 3 el ketjap
  • 1 theelepel zout

Mayonaise

  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels blanke natuurazijn
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • 400 ml zonnebloemolie
  • Sap van halve citroen
  • Zout, naar smaak

Curry

  • 1 kg tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 200 ml blanke natuurazijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte gemalen peper
  • 1 mespunt gemalen koriander
  • 1 mespunt gemalen kruidnagel

Friet

  • 8 grote kruimige aardappels
  • Zout naar smaak

Instructies
 

Frikandellen

  • Snijd de kipdijfilet in stukken en zet deze ongeveer 30 minuten in de vriezer. Maal het spek fijn in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg paneermeel, zout en alle specerijen toe aan het spek. Maal dit goed door elkaar.
  • Snijd de ui in stukken en voeg deze toe. Vermaal tot een glad mengsel.
  • Haal de kip uit de vriezer en voeg deze toe. Blijf malen totdat het mengsel glad is.
  • Voeg het ei, de ketjap en het water toe en meng alles goed. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit dikke frikandellen op een bakplaat met bakpapier. Maak de zijkanten recht.
  • Leg de frikandellen 60 minuten in de vriezer zodat ze stevig worden.

Pocheervocht

  • Meng runderbouillon met ketjap en zout. Verwarm tot net onder het kookpunt.
  • Pocheer de bevroren frikandellen 4 minuten in het pocheervocht. Laat ze afkoelen.

Mayonaise

  • Klop de eierdooiers los met azijn, mosterd en citroensap. Voeg langzaam de olie toe terwijl je blijft kloppen tot een dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout en extra citroensap.

Curry

  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan een pan samen met knoflook en de overige curry-ingrediënten.
  • Breng de curry aan de kook en laat zachtjes 15-20 minuten koken. Pureer glad met een staafmixer en kook verder in tot de gewenste dikte.
  • Zeef de curry en laat afkoelen. Bewaar in een luchtdichte pot.

Friet

  • Schil de aardappels (of laat de schil zitten) en snijd ze in frieten. Spoel ze schoon en droog ze goed af.
  • Verhit olie tot 160°C en frituur de frieten 4 minuten. Verhoog de temperatuur naar 180°C en frituur tot ze goudbruin zijn. Bestrooi met zout.

Frituren en serveren frikandel speciaal

  • Frituur de gepocheerde frikandellen op 180°C tot ze gaan drijven. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de frikandel in de lengte open en vul met mayonaise, curry en gesnipperde uitjes. Serveer met de friet.

Vergelijkbare berichten